piątek, 14 kwietnia 2017

Łaciata babka


Babka to chyba najpopularniejsze, obok mazurka, ciasto wielkanocne! Zgodzicie się ze mną? Przychodzi okres przygotowania do świąt, a wszędzie wokoło przepisy na wielkanocne słodkości, a wśród nich głównie tradycyjne, babcine, sprawdzone mazurki i baby! A przepisów na babki tyle, ile piekących je babek - taki słowny żarcik. Babki drożdżowe, cytrynowe, gotowane, z makiem, majonezowe, marmurkowe, z bakaliami i pewnie wiele, wiele innych. Ja tymczasem mam dla Was sprawdzony przepis na łaciatą babkę! Łaciatą dlatego, że do ciasta dodaje się białą i gorzką czekoladę! A kolorowe masy wylewa naprzemiennie, tworząc łatki, ot takie oczywiste! Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Największym jej plusem jest jednak to, że długo pozostaje wilgotna i miękka!

Składniki, jak widać: 1 tabliczka białej czekolady (100g), 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g), 1 kostka masła (250g), 1szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany i 2 szklanki mąki. Jeśli korzystacie z formy silikonowej to nie potrzebujecie niczego więcej. Jeśli jednak macie klasyczną formę, np. blaszaną czy kamionkową to pamiętajcie, że przed wylaniem ciasta należy formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, coby potem łaciatą babkę dało się bez problemu wyjąć. W tej kwestii rzeczywiście formy sylikonowe sprawdzają się idealnie! Wystarczy takie cudo natłuścić przy pierwszym użyciu, a potem już sprawuje się doskonale i nie wymaga dodatkowej roboty. Minusem jest to, że forma sylikonowa jest bardzo giętka i trzeba stawiać ją na normalnej blasze, żeby móc transportować ciasto między blatem a piekarnikiem, złapanie za samą sylikonową formę grozi katastrofą - pamiętajcie o tym! A teraz do rzeczy...

Czekolady - białą i gorzką - rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej (czekolada do miski, a miska w garnuszek z gorącą wodą, podgrzewać aż całkowicie się stopi) i ostudzić. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać śmietanę i wymieszać. Następnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i połączyć w całość. Na koniec podzielić masę na 2 części. Połowę wymieszać z białą, połowę z gorzką czekoladą. Gdybyście miały wątpliwości to rozwiewam - nie ucieram babki ręcznie, korzystam z miksera! Gotowe masy należy wykładać do formy na zmianę. W końcu to łaciata babka!

Piec około godziny w temp. 175 stopni. Ja wkładam do zimnego piekarnika, więc babka siedziała w nim około półtorej godziny. Warto klasycznie sprawdzać czy jest dobra - piec aż do suchego patyczka! Po wyjęciu z piekarnika, babkę pozostawiamy w formie aż do wystygnięcia. Dopiero kiedy babka ostygnie, przykrywamy ją talerzem, odwracamy wszystko do góry nogami i ściągamy formę! Gwarantuję, że łaciata babka będzie piękna! Na koniec możecie posypać łaciatą babkę cukrem pudrem albo ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej jeszcze trochę ulubionej czekolady z odrobiną masła i polać ciasto. Gotowe!






Smacznego! 
Znaliście ten przepis? A może macie inne sprawdzone przepisy na babkę? Podzielcie się!

1 komentarz:

  1. Moja babcia robiła podobne ciasto a nazywało się zebra :) Dodatkowo dodawała szklankę czerwonej oranżdy :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...