wtorek, 21 marca 2017

Pleśniak z wiśniami

Jakie ciasto lubicie najbardziej? Ja lubię każde - ciasto to ciasto, najważniejsze, żeby było słodkie. Mam kilka sprawdzonych przepisów, między innymi na czekoladowe ciasto z cukinią czy tort z białą czekoladą i owocami.  To takie przepisy, które można śmiało polecić wszystkim, a ciasto zawsze wychodzi doskonałe i nie trzeba się wstydzić... nawet jeśli uważacie, że nie potraficie piec, spróbujcie! Wśród tych sprawdzonych placków, znajduje się również ten, który chciałabym polecieć Wam tym razem - pleśniak. Najlepsze ciasto na świecie! W moim domu było to zawsze ciasto z bezą, ale obiły mi się o uszy także nazwy: szarpaniec czy kruszon. Jakby go jednak nie nazywać, będzie to ciągle takie samo pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Znacie? Lubicie? Możecie zrobić go samodzielnie...

Oto składniki na ciasto, które należy przygotować na dużej - standardowej blasze (36x24.5cm ). Chyba wszystko jasne, prawda? Ja zrobiłam pleśniaka z wiśniami - takiego własnie polecam z całego serca! Nie ma jednak znaczenia, jakich owoców się używa. Warto pamiętać tylko o tym, żeby wydrylować owoce, które mają pestki oraz pozwolić im obciec z soku, żeby ciasto nie zrobiło się zbyt mokre. Doskonale nadają się do tego wiśnie w syropie, które możecie przygotować w sezonie! Jeśli jednak nie macie w swojej spiżarni owoców w słoikach to możecie liczyć na producentów mrożonek - w sklepach można znaleźć wiśnie bez pestek. Do pleśniaka nadadzą się nawet gęsty mus jabłkowy czy powidła. Wszystkie składniki gotowe. No to do dzieła...


Do dużej miski włóż miękką kostkę margaryny, wsyp mąkę i pół szklanki cukru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodaj 4 żółtka jajek i zagnieć ciasto. Jeśli pod koniec zagniatania nadal będzie się kleiło, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie podziel ciasto na trzy części. Jedną z nich schowaj do zamrażalnika, drugą odłóż na bok - zaraz będzie potrzebna, a do trzeciej dodaj 1.5 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Jasną i ciemną część ciasta rozłóż "w łatki" na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowany spód możesz wyłożyć odsączone owoce. Ciasto prawie gotowe! Ubij białka z czterech jajek - podczas miksowania możesz dodać do nich szczyptę soli - kiedy piana będzie sztywna, wsyp pół szklanki cukru i zmiksuj całość. Tak ubitą pianę wyłóż na owoce. Na wierzch zetrzyj część ciasta, która została zamrożona i będzie z łatwością ucierała się na tarce. Tak przygotowany placek piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (ciasto wkładane do zimnego piekarnika bez termoobiegu), aż wierzch będzie rumiany. Gotowe!




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam!! Moje smaki dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze ciasto na świecie! Chciałabym żeby było smakiem z dzieciństwa dla Tadka, ale on nie bardzo lubi słodkie :D

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...